Fertőtlenítés

Mit jelent a fertőtlenítés?

A fertőtlenítés (dezinfekció) a kórokozók elpusztítása hővel, vegyszerekkel, sugárzással stb., a fertőzések terjedésének megállítása.
Fontos a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásakor az antimikrobális spektrum. Ez azt határozza meg, hogy mely organizmusokra hatásos a fertőtlenítőszer.

Antimikrobális spektumok magyar és latin elnevezései:
  • Algaölő hatás / Algicid
  • Baktériumölő hatás / Baktericid
  • Gombaölő hatás / Fungicid
  • Vírusölő hatás / Viroid

Mire kell odafigyelni a fertőtlenítés során?

A fertőtlenítés végzésekor nagyon fontos odafigyelni a hőmérsékletre, a hatásidőre és a fertőtlenítőszer koncentrációjára. A fertőtlenítés hatékonysága főként e paraméterek megfelelő kombinációján múlik. A használati utasításban leírtakat precízen követni kell! Ez azért nagyon fontos, mert szemmel nem látható organizmusokat szeretnénk eltávolítani a felületről vagy szaporodásukat megállítani, lelassítani. Csak a technológiákban kidolgozott körülmények mellett garantált a fertőtlenítő hatás. Természetesen arra is oda kell figyelni, hogy ne fertőtlenítsünk lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerrel.

Figyelmet kell fordítani arra is, hogy amikor behigítjuk a fertőtlenítőszert, rövid időn belül használjuk el az oldatot, mert a tiszta csapvíz is tartalmaz olyan organizmusokat és szennyeződéseket, melyek hosszú távon csökkentik a fertőtlenítőszer hatását, így már nem garantált a fertőtlenítés eredménye. Tehát annyi oldatot készítsünk a fertőtlenítéshez, ami feltétlenül szükséges és még aznap felhasználásra kerül.

Olyan fertőtlenítőszerek esetében, amelyek nem tartalmaznak tisztítószert, le kell tisztítani a felületet fertőtlenítés előtt, hogy megfelelő legyen a fertőtlenítő hatás. Ezzel valójában az organizmusok táptalaját szüntetjük meg.
A kombinált fertőtlenítők esetében (egy fázisban van meg a tisztítás és fertőtlenítés) is érdemes a szennyeződések nagyját magasnyomású vízsugárral, vagy egyáb módon eltávolítani, mert így sok pénzt takaríthatunk meg. Ezután a nem vízszintes felületeken a hatásidő növelésére a habosítás egy nagyon jó megoldás. Így az is könnyen látható, mely területekre juttattunk már fertőtlenítőszert.

Hogyan segítünk Önnek a fertőtlenítés területén?

  • Felmérjük az Ön igényeit a tisztítási igényekre és felületekre vonatkozóan
  • A megfelelő szereket ajánljuk a kínálatunkból
  • Bemutatjuk, betanítjuk a szerek használatát
  • Később is nyomonkövetjük, hogy rendben van-e minden
  • A termékeink hatékonyak, gazdaságosak, és megfelelőek a HACCP rendszerekbe

Copyright @ 2014 - www.brilliance.hu - All rights reserved.